Mūsų jautienos tyrimai (Omega-6 ir Omega-3 santykis)

Tie, kas seka mus soc. erdvėje žino, kad labai daug kalbame apie tai, kad ne visi maisto produktai besidalinantys tuo pačiu pavadinimu yra lygiaverčiai. Su Laurynu jau seniai kalbėjom apie tai, kad reiktų investuoti į savo jautienos tyrimus. Nes viena yra kalbos, o visai kas kita yra faktai. Tai kadangi visus norimus tyrimus atlikti vienu metu būtų gana išlaidu, tyrimus pradėjom nuo riebiųjų r. analizės.

Omega-6 ir Omega-3 santykis

Antropologai teigia, kad paleolito amžiuje mūsų protėviai vartojo maistą, kurio Omega-6 ir Omega-3 santykis buvo 1:1.

XX amžiuje pradėjome intensyviai perdirbti maistą ir siekiant sumažinti gamybos kaštus gyvulinės kilmės riebalus pakeitėme sėklų aliejais, kuriuose gausu Omega-6 riebiųjų r. Dėl šios priežasties dabar Omega-6 ir Omega-3 santykis tipiškoje vakariečio dietoje yra maždaug 20:1.

Mokslininkai išsiaiškino, kad šis mitybos įpročių pasikeitimas yra tiesiogiai susijęs su ligų antplūdžiu. Tyrimai rodo, kad optimalus Omega-6 ir 3 santykis neturi būti didesnis kaip 4:1.

Jautienos Omega-6 ir Omega-3 santykis

Nors bendras polinesočių riebalų kiekis jautienoje gali būti panašus, tačiau rūšių santykis būna skirtingas. Viename atliktame tyrime nustatyta, kad žole maitintos jautienos Omega-6 ir Omega-3 santykis yra 2-2,5:1, o grūdais maitintų galvijų 8:1, ar net iki 30:1. Kitur teigiama, kad žole maitintų galvijų šis santykis netūrėtų viršyti 3-4:1.

Vis tik manau, kad klimatas, toje vietovėje augančių augalų įvairovė taip pat ir gyvūno genetika turi įtakos šiam santykiui, todėl logiškiausias palyginimas vis tik būtų su Lietuviška jautiena. Pavyko rasti magistro baigiamąjį darbą, kuriame buvo lyginta ekologiška ir įprasta jautiena ir jų Omega-6 ir Omega-3 santykis pateiktas lentelėje:

omega

Čia įdomu ir tai, kad ekologiška jautiena nėra geresnė už įprastinę. Bent jau šio santykio atžvilgiu. Ir tą labai svarbu suprasti, kad ekologija negarantuoja maistingesnio ar sveikatai palankesnio maisto mitybine prasme, ekologija garantuoja tik tam tikrų medžiagų nebuvimą maiste. Apie tai kalbėjau paskutinėje savo konferencijoje, kurios įrašą galite rasti čia.

Mūsų jautienos tyrimai

Tyrimą atlikom Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute. Atlikom pilną riebiųjų rūgščių analizę:

jautiena
jautiena
jautiena

Rezultatai

Mūsų jautienos Omega-6 ir Omega-3 santykis 2,69:1.

Net ir mėnesį primaitinant galviją grūdais, ypatingai soja, kuri turi labai daug Omega-6, santykis stipriai padidėtų, ką ir matom iš aukščiau pateiktų rezultatų (ekologinės/įprastos jautienos palyginimas), bet kuris grūdas tą santykį didintų. Todėl šis santykis yra vienas iš būdų identifikuoti žole maitintų galvijų mėsą.

Daugiau apie Omega-6 ir Omega-3 galite paskaityti čia.